Composition, Attributes and Benefits of Goat Milk: Literature Review

  • Adela Bidot-Fernández Center for Animal Breeding Research in Tropical Livestock Raising (CIMAGT)
Palabras clave: goat´s milk, milk composition, quality of milk

Resumen

Goat´s milk and cow´s milk have similar compositions. The former is healthy and nutritious, and it is a valid alternative to human´s milk because their nutritional values are also very similar. Many people who are allergic to cow´s milk can drink goat´s milk safely, as it contains a different protein. Goat's milk is gradually becoming more popular in world markets, beyond the countries where it is already one of the major components in the diet of millions of people today. To produce good quality milk some basic efficiency principles of livestock farming must be taken into consideration, like good quality animals, selection of dairy genotypes, adequate food supply, good management and health. The first two have direct effects on the the nutritional quality or composition of milk; the other two have to do with hygiene. This paper reviews the main aspects that influence goat´s milk composition, biological value as substitute for human´s milk, main components, and qualities and benefits to human health.

Citas

ALAIS, C. (1988). Ciencia de la leche. México: Continental.

ARBIZA, A. S. (1996). La leche de cabra. Sus propiedades nutritivas y farmacológicas. Correo del Maestro, 3, 1-5.

ARBIZA, S. I. (1987). Producción de caprinos. México: A.G.T.

ARÉCHIGA, C. F.; AGUILERA, C. A.; RINCÓN, J. I.; MÉNDEZ DE LARA, R. M.; BAÑUELOS S., Meza-Herrera, V. R. (2008). Situación actual y perspectivas de la producción caprina ante el reto de la globalización. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 9 (1), 1-14.

BEDOYA, O.; ROSERO, R. y POSADA, SANDRA (2011). Composición de la leche de cabra y factores nutricionales que afectan el contenido de sus componentes. Proyecto “Utilización de recursos forrajeros frescos y ensilados, y su impacto sobre la industria láctea caprina”, ASOCABRA, Colombia.

BEDOTTI, F. (2008). El rol social del ganado caprino. Retrieved on October 26, 2011, fromhttp://www.produccionanimal.com.ar/produccion_caprina/produccion_caprina/11-rol_social.pdf.

BELLO, J. (1995ª). Los alimentos funcionales o nutracéuticos. 1. Nueva gama de productos en la industria alimentaria. Alimentaria, 26 (1), 25-30.

BELLO, J. (1995b). Los alimentos funcionales o nutracéuticos. 2. Funciones saludables de algunos componentes de los alimentos. Alimentaria, 26 (2), 49-58.

BIDOT, ADELA y MUÑOZ, ROSA (2016). Antecedentes históricos y el origen de las cabras. Ciencia y Tecnología Ganadera, 10 (1), 25-30.

BIDOT, ADELA; SOSA, DANAY y ARTILES, EILÉN (2014). Importancia de la leche de cabra en la alimentación humana. Nota divulgativa. Ciencia y Tecnología Ganadera, 8 (3), 175-178.

BIDOT, ADELA y BIDOT, G. (2006ª). La producción de leche caprina y sus formas de comercialización. Recopilación. Revista Agroenfoque, 3 (1), 21-25.

BIDOT, ADELA (2006b). La cabra como productora de leche. Memorias CD III Congreso Internacional sobre Mejoramiento Animal, La Habana, Cuba.

BORRAS, A. (1968). Cómo comer y beber leche. La Habana, Cuba: Comité Nacional Lechero.

BOZA, J. (1981). Mejora de la cabra granadina. España: Caja Provincial de Ahorros de Granada.

BRENNEMAN, J. C (1978). Basics of Food Allergy. Springfield, Illinois, EE.UU.: Ch. C Thomas Publishing.

CANDOTTI, JJ. (2007). Los beneficios de la leche caprina en la infancia. Retrieved on February 10, 2016, from www.todoagro.com.ar.

CAPDEVILA, F. y MARTÍ-HENNEBERG, C. (1996). Trascendencia nutricional del consumo de lácteos en la dieta mediterránea actual en España. Alim. Nutri. Salud, 3, 9-17.

CAPRA (2004). La composición de la leche de cabra y su papel en la alimentación humana (en línea). Retrieved on April 1, 2016, from http://www.iespana.es/CAPRA/HOMBRE/HOMBRE.HTM.

CAPRAISPANA (2011). La composición de la leche de cabra y su papel en la alimentación humana. Retrieved on April 1, 2016, fromhttp://www.capraispana.com/destacados/hombre/hombre.htm.

CHACÓN, A. (2005). Aspectos nutricionales de la leche de cabra (Capra hircus) y sus variaciones en el proceso agroindustrial. Retrieved on April 8, 2016, fromhttp://www.mag.go.cr/rev_meso/v16n02_239.pdf.

CHÁVEZ, M. S.; MARGALEF, M. I.; MARTÍNEZ, M. (2007). Cuantificación de lipólisis en leche caprina (Saanen) cruda y térmicamente tratada. Retrieved on April 8, 2016, fromhttp://www.produccionanimal.om.ar/produccion_caprina/leche_caprina/38-Cuantificlipolisis-leche.pdf.

CHILLIARD, Y.; FERLAY, A.; ROUEL, J.; LAMBERET. G. (2003). A Review of Nutritional and Physiological Factors Affecting Goat Milk Lipid Synthesis and Lipolysis. Journal of Dairy Science, 86, 1751-1770.

COFRÉ B. P. (2001). Producción de cabras lecheras. Chillán. Boletín INIA, 66, 132-134.

CRUZ, ANITA; MOSQUERA, J. N. y CLAVIJO, M. (2012). Caracterización de sistemas de producción de leche caprina en el sur del Uruguay. Tesis en opción del título de Ingeniero Agrónomo. Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay.

DARNTON, I; COVENEY, J.; DAVEY, G. R. (1987). Goat Milk, Nutritional and Public Health Aspects: a Review. Food Technology in Australia, 39 (12), 572-688.

DORIA, S. (1997). Caprinocultura, cría racional de caprinos. San Pablo, Brasil: Livraria Nobel.

EDWARD, F. (2012). Los beneficios de la leche de cabra; ¿una alternativa a la leche de vaca? EE.UU.: Global Healing Center.

FAO (2010). Greenhouse Gas Emissions from the Dairy Sector. Retrieved on March 28, 2013, from http://www.fao.org/docrep/012/k7930e/k7930e00.pdf.

FAO (1987). Tecnología de la producción caprina. Santiago de Chile.

FAO (1982). Anuario FAO de Producción, 36, 217-219.

FLORES-CÓRDOVA, M. A.; PÉREZ-LEAL, R., BASURTO-SOTELO, M. y
JURADO-GUERRA, M. R. (2009). La leche de cabra y su importancia en la nutrición. TECNOCIENCIA Chihuahua, 3 (2), 107-113.

FUENMAYOR R. (2012). Comunicación personal, 12 de enero de 2012.

GILBERE, G. y HOM, D. A. (2002). The Magic of Goat Milk. Retrieved on April 1, 2016, fromhttp://fredompressonline/FPO_feacturedArticles_carpa.htm.

GREZESIAK, T. (1989). Prescription of Goat Milk in Pediatrics-Revolutionary? Le Concours Medical, 111, 3059-3064.

HAENLEIN, W. (2004). Goat Milk in Human Nutrition. Small Ruminant Research, 51, 155-163.

HAENLEIN, W. (2002). Milk and Meat Products. Retrieved on August 19, 2015, from http://goatconnection.com/articles/publish/article_73.shtml.
JANDAL, J. M. (1996). Comparative Aspects of Goat and Sheep Milk. Small Rumin Res., 22, 177-185

KNIGHTS, M.; GARCÍA, G. W. (1997). The Status and Characteristics of the Goat (Caprahircus) and its Potential Role as a Significant Milk Producer in the Tropics, A Review. Small Rumiant Research, 26 (3), 203-215.

LÓPEZ, J. C.; FUENTES, V. H.; FIGUEROA, J. J.; SÁNCHEZ, R. A.; SERNA, A.; RUIZ, J. I.; et al. (2011). Técnicas para la transformación de leche de cabra en zonas marginales. México: Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación.

MAREE, H. P. (1978). Goat Milk Anits Use as Hypo-Allergenic Infant Food. Dairy Goat Journal, 43, 363-365.

MENESES, R. R. (2007). Manejo de ordeño para mejorar la calidad de la leche de cabra. Chile: INIA.

ORTEGA, G.; RAZ, I.; MAGAÑA, H.; ORTIZ, J.; SIERRA, S.; CENTURIÓN, F. et al. (2011). Interacción genotipo x ambiente en cabras lecheras. Bioagrociencias, 4 (2), 32-40.

OTTOGALLI, G. y TESTOLIN, G. (1991). Dairy Products. En G. A. Spillered, A.V. y Van Nostrand (eds) The Mediterranean Diet in Health And Disease (pp. 135-139). Nueva York: Botanical Garden Press.

PARK, Y. W.; JUÁREZ, M.; RAMOS, M. y HAENLEIN, G. (2007). Physico-Chemical Characteristics of Goat and Sheep Milk. Small Ruminant Research, 68, 88-113.

PARK, Y. M. (2007a). Rheological Characteristic of Goat and Sheep Milk. Small Ruminant Research, 68, 73-87.

PARK, Y. W. (2007b). Phisico-chemical Characteristics of Goat and Sheep Milk, Small Ruminant Research, 68, 88-113.

PARK, Y. W. (2006). Goat Milk Chemistry and Nutrition. En Y. W. Park y F. W. Haenlein (Eds.), Handbook of Milk of Non-bovine Mammals (pp. 34-58). Blackwell Publishing Professional, Oxford, UK/Ames, Iowa.

PAZ, R. G.; TOGO, J. A. y LÓPEZ, C. (2007). Evaluación de parámetros de producción de leche en caprinos (Santiago del Estero, Argentina). Revista Científica FCV-LUZ, 17 (2), 161-165.

PSZCZOLA, D. E. (1993). Alimentos de diseño: un concepto que evoluciona. Alimentaria, 22 (1), 91-93.

RICHARDSON, C. W. (2004). Let´s Learn About Dairy Goats and Goat´s Milk. Oklahoma Cooperative Extensión Service Oklahoma State University. Dairy Goat Association Bulletin, (424), 1-4. Retrieved on March 21, 2013, from http://oklahoma4h.okstate.edu/litol/file/backup/4h424.pdf.

RODRÍGUEZ, C. A. y VALENCIA, Ch. E. (2006). La leche de caprina, otras propiedades y atributos. Agricultura, 2 (1), 4-6.

SAINI, A. L.; GILI, R. S. (1991). Goat Milk: an Attractive Alternative. Indian Daiyman, 42, 562-564

SALVADOR, A.; MARTÍNEZ, G.; ALVARADO, C. y HAHN, M. (2006). Composición de la leche de cabras mestizas Canarias en condiciones tropicales. Zootecnia Tropical, 24 (3), 12-16.

SÁNCHEZ, M. (2011). La leche de cabra tiene los mismos nutrientes que la materna sin ser alergénica. España: Universidad de Granada.

SINGH, V. B. y SINGH, S. N. (1985). Amino-acid Composition of Casein of Four Indian Goat Breeds During Lactation. Asian Journal of Dairy
Research, 3 (4), 187-192.

SOLÍS, R. J. y CASTRO, R. A. (2007). La leche de cabra en la nutrición y en la terapéutica. Revista de la Universidad de Chapingo, 4 (1), 22-47.

UNIVERSITY OF MARYLAND (1992). Nacional Goat Handbook. Retrieved on November 16, 2014, from http://www.inform.umd.edu/EdRes/topic/AgrEnv/ndd/goat.

VACAS, C. (2003). Evolución del sector caprino en la Región de Murcia (1986-2000) y su caracterización productiva al final del milenio. Retrieved on March 24, 2013, from http://www.tesisenred.net/handle/10803/11020.

VAN, E. (1991). Animal Nutrition and Human Health. Lecture of Prize Roche Research for Animal Nutrition. Retreived on March 28, 2013, from http://om.iamm.fr/om/pdf/a67/06600037.pdf.

VARGAS, P.; PINEDA, M. l.; CHACÓN, A. (2007). Lácteos bovinos y percepción de la leche caprina entre estudiantes de la Universidad de Costa Rica. Agronomía Mesoamericana, 18 (1), 27-36.

VEGA, Y.; LEÓN, S.; GUTIÉRREZ, R.; DÍAZ, G.; GONZÁLEZ, M.; RAMÍREZ, A., et al. (2010). Leche de cabra: producción, composición y aptitud industrial. Retrieved on March 1, 2015, from http://www.alfaeditores.com/carnilac/TECNOLOGIA%20Leche%20de%20cabra.html.
Publicado
2018-01-18
Sección
Manejo y Alimentación