Intensification of Agricultural Systems and their Relation to Production and Efficiency. Results of Application

  • Diego Masaquiza Moposita Center for Animal Production Studies (CEDEPA), Faculty of Agricultural Sciences, University of Camaguey, Cuba
  • Jorge Pereda Mouso Center for Animal Production Studies (CEDEPA), Faculty of Agricultural Sciences, University of Camaguey, Cuba
  • Lino Curbelo Rodríguez Center for Animal Production Studies (CEDEPA), Faculty of Agricultural Sciences, University of Camaguey, Cuba
  • Reynaldo Figueredo Calvo Center for Animal Production Studies (CEDEPA), Faculty of Agricultural Sciences, University of Camaguey, Cuba
  • Migdalia Cervantes Mena Experimental Station for Pastures and Forages, Camagüey
Palabras clave: diversification, sustainability, supplies, agroecology

Resumen

Agriculture is facing new challenges, on one hand is the need to increase food production; on the other, a more efficient use of natural resources, biofuels and production of raw materials. Both make agriculture a priority to industrial progress, which have determined new changes in the way intensification processes are implemented to meet the sector´s demands without causing land overuse. This review evaluates the bases for intensification of agricultural systems and their relation to production and efficiency. Additionally, the results from implementation of the Cuban experience are presented. In that context, the current intensification trends were defined, and other different criteria in terms of sustainability were explained. It was concluded that there are different criteria, trends or priorities regarding agriculture intensification; therefore, more than confrontation, conciliation must prevail. The strategy must be directed to an application based on each sector´s particulars, taking sustainability as the common principle of production.

Descargas

La descarga de datos todavía no está disponible.

Citas

ALONSO, J. (2016). Agro-ecological Principles in Cuban Technologies with Legumes for Animal Production. Cuban Journal of Agricultural Science, 50 (2), 171-183.

ALTIERI, M. y NICHOLLS, C. (2013). Agroecología: única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socioecológica. Agroecología, 7 (2), 65-83.

ALTIERI, M. A.; FUNES-MONZOTE, F. R.yPETERSEN, P. (2012). Agroecologically Efficient Agricultural Systems for Smallholder Farmers: Contributions to Food Sovereignty. Agronomy for Sustainable Development, 32(1), 1-13.

BURKHOLDER, J.; LIBRA, B.; WEYER, P.;HEATHCOTE, S. yKOLPIN, D. (2007). Impacts of Waste from Concentrated Feeding Operations on Water Quality. Environ. HealthPerspect, 115, 308-312.

CHAPARRO, ADRIANA (2016). Sostenibilidad de los sistemas de producción campesina en el proceso mercados campesinos (Colombia). PhD thesis , Universidad de Córdoba, España.

CRUZ, MADELÍN; PEREDA, J. y MUÑOZ, D. (2015). Evaluación económica-productiva de un sistema de ceba semi estabulado con pastoreo de Brachiariabrizanthacv Marandú en la provincia de Camagüey. Ecosistema Ganadero,2 (1 y 2), 17-25.

DÍAZ, MARÍAFELICIA; FEBLES, G.; HERRERA, R.; LOCK, SANDRA; MARRERO, YOANDRA; MARTÍNEZ, A; MARTÍNEZ, MARIETA; PÉREZ, TERESA; RODRÍGUEZ, BÁRBARA y VALENCIAGA, DAIKY(2015). Ciencia e innovación tecnológica. Instituto de Ciencia Animal. Impronta de una idea.La Habana, Cuba: Ed. EDICA, MES.

FAO (2004). La ética de la intensificación sostenible de la agricultura. Estudio FAO, cuestiones de ética. Roma, Italia: Ed. FAO.

FAO (2011). Ahorrar para crecer. Guía para los responsables de las políticas de intensificación sostenible de la producción agrícola en pequeña escala. Roma, Italia: Ed. FAO.

FAO (2012). Intensificación sostenible de la producción agrícola. Roma, Italia: Comité de agricultura.

FIRBANK, L. G.; PETIT, S.; SMART, S.;BLAIN, A. y FULLER, R.J. (2008). Assessing the Impacts of Agricultural Intensification on Biodiversity: a British Perspective. The Royal Societyjournal. UK. Retrieved on June 16, 2016, from http://rstb.royalsocietypublishing.org/.

FRIEDRICH, T. (2016). Las políticas de FAO en mira hacia una seguridad alimentaria. Conferencia presentada en el IV Encuentro Internacional Agrodesarrollo, Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey, Matanzas, Cuba.

FUNES, F.(2007). Los recursos fito y zoogenéticos y la agroecología en Cuba. Tercer Simposio Internacional sobre Ganadería Agroecológica. Memorias SIGA 2007. Instituto de Investigaciones de Pastos y Forrajes, Cuba.

FUNES-MONZOTE, F. (2009). Eficiencia energética en sistemas agropecuarios. Elementos teóricos y prácticos para el cálculo y análisis integrado. La Habana, Cuba: Biblioteca ACTAF.

GARNETT, T.yGODFRAY, C. (2012). Sustainable Intensification in Agriculture. Navigating a Course Through Competing Food System Priorities. UK: Food Climate Research Network and the Oxford Martin Programme on the Future of Food, University of Oxford.

GARNETT, T.; APPLEBY, M. C.; BALMFORD, A.; BATEMAN, I. J.; BENTON, T. G.et al. (2013). SustainableIntensification in Agriculture: Premises and Policies. Science, 34, 33-34.

GAZZANO, I. y ACHKAR, M. (2014). Transformación territorial: análisis del proceso de intensificación agraria en la cuenca del área protegida Esteros de Farrapos, Uruguay. Bras. de Agroecología, 9(2), 30-43.

GÓMEZ, E.; MARTÍNEZ, E.; RIVAS, J.A.; VILLALOBOS, E. (2016). La seguridad y soberanía alimentaria. Revista Iberoamericana de Bioeconomia y Cambio Climático,2 (1), 315-324.

HERRERO, M.A. y GIL, S. (2008). Consideraciones ambientales de la intensificación en producción animal. Ecología Austral, 18,
273-289.

IGLESIAS, J.; SIMÓN, L.; LAMELA, L.; D. HERNÁNDEZ, D.; I. HERNÁNDEZ,I.; MILERA, MILAGROSet al. (2006). Sistemas agroforestales en Cuba: algunos aspectos de la producción animal. Pastos y Forrajes, 29 (3) 217-235.

IRIBARREN, D.; HOSPIDO, A.;MOREIRA, M. and FEIJOO, G. (2011). Benchmarking Environmental and Operational Parameters Through eco-Efficiency Criteria for Dairy Farms. Science Total Environment, 409, 1786-1798.

LATAWIEC, A.; STRASSBURG, B.; VALENTIM, F.; RAMOS, F. yALVES-PINTO, H. (2014). Intensification of Cattle Ranching Production Systems: Socioeconomic and Environmental Synergies and Risks in Brazil. Animal, 8 (8), 1255-1263.

LLANOS, E.;ASTIGARRAGA, LAURA;JACQUES, R. y PICASSO, V. (2013). Eficiencia energética en sistemas lecheros del Uruguay. Agrociencia Uruguay, 17 (2), 99-109.

LOK, SANDRA; CRESPO, G.; TORRES, VERENA; FRAGA, S. y NODA, AIDA (2009). Impacto de la tecnología de banco de biomasa de PennisetumpurpureumCuba CT-115 en el sistema suelo-pasto-animal de una unidad de producción de leche con ganado vacuno. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 43 (3), 307-313.

LÓPEZ, O.; LAMELA, L.; MONTEJO, I. L. y SÁNCHEZ, TANIA (2015) Influencia de la suplementación con concentrado en la producción de leche de vacas Holstein x Cebú en silvopastoreo. Pastos y Forrajes,38 (1), 46-54.

MAHONA, NIAMH; CRUTEB. I; SIMMONSC, E.; MOFAKKARUL, M.(2017). Sustainable Intensification “Oxymoron” or “Third-Way”? A Systematic Review. EcologicalIndicators, 74, 73-97.

MARTÍNEZ, O. (2006). Bancos de biomasa para la sostenibilidad de la ganadería tropical. Memorias del curso: Estrategia de alimentación para el ganado bovino en el trópico, Editorial EDICA, Instituto de Ciencia Animal.

MORALES, SANDRA; VIVAS, N.; TERAN, V. (2016). Ganadería eco-eficiente y la adaptación al cambio climático. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 14(1) 135-144.

MURGUEITIO, E.; BARAHONA, R.; XOCHILT, MARTHA; CHARÁ, J. y ESTEBAN, J. (2016). Es posible enfrentar el cambio climático y producir más leche y carne con sistemas silvopastoriles intensivos. Ceiba,54 (1), 23-30

NOVA, A. (2016). Economía de la transición agroecológica. (pp. 47-57). En Funes, F. y Vázquez, L. (eds).Avances de la Agroecología en Cuba. La Habana. Cuba.

ORTIZ, R. y ALFARO, D. (2014). Intensificación sostenible de la agricultura en América Latina y el Caribe. Montpellier, Francia: Consorcio del CGIAR.

PINGALI, P.L. (2012). Green Revolution: Impacts, Limits and the Path Ahead. Proc. Natl. Acad. Sci.,109 (31), 302-308.

PONSSA, E.;SÁNCHEZ, D. y RODRÍGUEZ, G.A. (2010). Modelos ganaderos: Intensificación y eficiencia de sistemas productivos. Argentina: Asociación Argentina de Economía Agraria.

RUÍZ, R. y ÁLVAREZ, A. (2007). Análisis nutricional de sistemas sostenibles para bovinos en el trópico. Tercer Simposio Internacional sobre Ganadería Agroecológica, Instituto de Investigaciones de Pastos y Forrajes, Cuba.

SATORRE, E. (2009). Intensificación y eficiencia en la producción de cultivos: Rol de la nutrición a nivel de sistema. Simposio Fertilidad 2009. Mejores prácticas de manejo para una mayor eficiencia en la nutrición de cultivos, Centro de Convenciones Metropolitano-Alto Rosario Shopping, Rosario, Argentina.

SPERAT, R. y JARA, C. (2013). Más allá del productivismo capitalista: eficiencia y agricultura familiar en la reactualización de viejos debates teóricos de los estudios agrarios. de Economía Agrícola, São Paulo, 60 (1), 53-66

SUÁREZ, J.; MARTÍN, G.; CEPERO, L.; BLANCO, D.; SOTOLONGO, J.; SAVRANVALENTINA, et al.(2014). Procesos de innovación local en Agroenergía, orientados a la mitigación y adaptación al cambio climático en Cuba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48 (1), 17-21.

TITONELLI, P. (2013). Hacia una intensificación ecológica de la agricultura para la seguridad y soberanía alimentaria mundial. Rev.Ae., 14, 10-13.

TITTONELL, P. (2014). Ecological Intensification of Agriculture-Sustainable by Nature. CurrentOpinion in EnvironmentalSustainability, ScienceDirect, (8), 53-61.

VÁZQUEZ, L. y FUNES, F. (2014). Agricultura sostenible sobre bases agroecológicas. Preguntas y respuestas para entender la agricultura del futuro. La Habana, Cuba: Editora agroecológica.

ZEIGLER, R. S. y MOHANTY, S.(2010). Support for International Agricultural Research: Current Status and Future Challenges. New Biotechnol.,27 (5), 565-557.
Publicado
2018-01-18
Cómo citar
Masaquiza Moposita, D., Pereda Mouso, J., Curbelo Rodríguez, L., Figueredo Calvo, R., & Cervantes Mena, M. (2018). Intensification of Agricultural Systems and their Relation to Production and Efficiency. Results of Application. Revista De Producción Animal, 29(2), 57-64. Recuperado a partir de https://revistas.reduc.edu.cu, revistas.reduc.edu.cu/index.php/rpa/article/view/2221
Sección
Manejo y Alimentación

Artículos más leídos del mismo autor/a