Substituting Rabbit All-Purpose Foodstuff by Brewing Bran Meal (Hordeum distichum) to Reach Optimal FemaleWeigt at First Breeding.

  • Exequiel León Center for Animal Production Studies, University of Granma, Cuba.
  • Juan Antonio Labrada Center for Animal Production Studies, University of Granma, Cuba.
  • A. Hernández Institute of Veterinary Medicine, Santiago de Cuba.
  • M. Brito Institute of Veterinary Medicine, Santiago de Cuba.
  • Nelson Zaldívar Center for Animal Production Studies, University of Granma, Cuba.
  • Nereida Mendoza Center for Animal Production Studies, University of Granma, Cuba.
Palabras clave: female rabbits, substitution, foodstuff, brewing brand meal

Resumen

Forty-eight Cuban Brown genotype female rabbits with an initial liveweight of 567,0 ± 12 g were sampled to de-termine their growth rate at rabbit raising facilities from this species breeding center in Santiago de Cuba. A com-pletely randomized design with four treatments and six replicas each was used to evaluate the effect of partially substituting rabbit all-purpose foodstuff by brewing bran meal (Hordeum distichum) at 0 %, 7 %, 14 %, and 21 % inclusion levels. This diet was also supplemented with Phil nodiflora L. forage, mineral salts, and water ad libitum. Treatments did not affect dry matter consumption. Food conversion rate increased due to the greater inclusion level percentage (P < 0,05); in turn, final liveweight decreased because of commercial foodstuff substitution.

Descargas

La descarga de datos todavía no está disponible.

Citas

BETANCOURT, MIRTHA(2007). Sustitución parcial del pienso comercial por diferentes niveles de harina de Glycine(Neonotonia wightii) en la ración de reproductoras cunícolas Pardo Cubano. Trabajo de grado, maestría en Nutrición Animal, Universidad de Granma, Cuba.

BERNARDINI, B.; CATEILINI, M. y LATTAROLI, C. (1995). Effect of the Diet on the Alive Weight and the Incorporation Age to the Reproduction on Rab-bit. World Rabbit Sci., 3(1), 9-14.

DAIRO, F A S; ABI, H. M. y OLUWATUSIN, F. M. (2012). Social Acceptability of Rabbit Meat and Strategies for Improving its Consumption in Ekiti State Southwestern Nigeria. Livestock Research for Rural Development, 24(6).

FABIO, J. (2007). Alimentos para conejos. Aspectos básicos de alimentación para la producción intensiva. Corporación PIPASA. Artículos Técnicos.

FUNES, F. y PÉREZ, C. (1976). Leguminosas de alto tenor proteico en la obtención de concentrados de proteína foliar (CPF). Fitosanidad. Rev. Cubana de Ciencia Agrícola, 10.

FUNES, F. (1996). Piñón amoroso, florido o bien venido. Su empleo como poste vivo. Agricultura Orgánica, 2(2), 14-15.

GARCÍA, YOLEISY; PONCE de LEÓN, RAQUEL y GUZMÁN, GLADYS(2012). Efectos raciales y heterosis de rasgos de prolificidad en cruces dialélicos completos entre cuatro razas de Conejos. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 46 (2): 139-141. Extraído el 5 de mayo de 2013, desde http://www.cipav.org.Co/lrrd5/3/vict1.htm.

LEYVACAMBAR, L.; DENIS, E.; MARTÍNEZ, Y.; DOMÍNGUEZ, J. (2009). Sustitución parcial del alimento concentrado por harina de rastrojo de maní (Arachis hypogaea) como alternativa en la ceba de conejos Pardo Cubano. Revista Científica UDO Agrícola, 9 (3), 657-665.

LÓPEZ, O.; MONTEJO; I. L. y LAMELA, L. (2012). Evaluación del potencial nutricional de cuatro plantas forrajeras para la alimentación de reproductoras cunículas. Pastos y Forrajes, 35 (3), 293-300.

MARTENS. L. y VILLAMIDE, J. M. (1998). Feeding Systems for Intensive Production. Agricultural Research Centre-Ghent Rijksstationvoor Kleinvee-teelt. Documento del Departamento de Producción Animal. España: Universidad Politécnica de Madrid.

MONTEJO, I. L.; LÓPEZ, L. y LAMELA, L. (2010). Utilización de piensos criollos con harina de Albizia lebbeck para la ceba de conejos alimentados con bejuco de boniato. Pastos y Forrajes, 33 (1), 7.

NIEVES, D.; TERÁN, O.; VIVAS, M.; ARCINIEGAS, G.; GONZÁLEZ, C. y LY, J. (2009). Comportamiento productivo de conejos alimentados con dietas basadas en follajes tropicales. Rev. Científica FCV-LUZ, 19 (2), 271-277.

NIEVES, D.; LÓPEZ, D. y CADENA, D. (2001). Alimentación de conejos de engorde con dietas de materias primas no convencionales suplementadas con Tríchanthera gigantea. Revista UNELLEZ de Ciencia y Tecnología, Especial, 60-66.

NRC (1990). Nutrient Requirements of Rabbit. En Manual MERCK. Extraído el 7 de mayo de 2013, desde http://www.google.com.cu/Nutrient+Requirements+of+Rabbit.

PONCE DE LEÓN, RAQUEL(1994). La producción de carne de conejos, una alternativa que ayuda a optimizar el uso de recursos locales. Revista ACPA (1), 49-51.

QUINTERO DE VALLEJO, V. E. (2006). Evaluación de leguminosas arbustivas en la alimentación de cone-jos. Departamento de Producción Animal, Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ciencias Agropecuarias. Extraído el 5 de mayo de 2013, desde http://www.fao.org/ag/AGA/AGAP/FRG/lrrd/lrrd5/3/cont53.htm.

RODRÍGUEZ, V.; RUÍZ, J.; MESA, B.; DÍAZ, I.; PRUNEDA, R.; CUZÁN, J.; MEDEROS, O. y RAMÍREZ, ROSA. (1988). Departamento de Alimentación. Dirección Vacuna. MINAGRI. En Manual para la formulación y fabricación de piensos criollos en las empresas pecuarias. Imprenta de la Empresa de Aseguramiento y Servicios del MINAGRI.

RODRÍGUEZ, A.; COMPANIONI, N.; PEÑA, E. y TAMAYO, J. (2002). La crianza de conejos en la agricultura urbana de Cuba. Memorias Segundo Congreso de Cunicultura de las Américas. Ciudad de La Habana, Cuba.

RODRÍGUEZ, N. (2006). La avicultura cubana en la comunidad; una década de experiencia. Revista ACPA, (2), 16.

RUBIO, M.; HERNÁNDEZ, H.; TORRES, G.; JOVITA, NENA; ÁVILA, J. (2002). Comportamiento produc-tivo de conejos Nueva Zelanda Blanco a diferentes niveles de alimentación con soya henificada duran-te la fase post destete. II Congreso de cunicultura de las Américas.

XICCATO, G.; TROCINO, A.; SARTORI, A.; QUEAQUE, P. I. (2002). Effect of Dietary Starch Level and Source on Growth Performance, Caecal Fermentation and Meat Quality in Rabbit. II Congreso de Cunicultura de las Américas.
Publicado
2017-06-14
Cómo citar
León, E., Labrada, J., Hernández, A., Brito, M., Zaldívar, N., & Mendoza, N. (2017). Substituting Rabbit All-Purpose Foodstuff by Brewing Bran Meal (Hordeum distichum) to Reach Optimal FemaleWeigt at First Breeding. Revista De Producción Animal, 26(1). Recuperado a partir de https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/rpa/article/view/1362
Sección
Manejo y Alimentación