Causes of Liver, Kidney and Heart Condemnation at Swine Slaughterhouse in Ciego de Avila, Cuba.

  • Damarys Martínez Villá Meat Producing Company, Ciego de Ávila, Cuba.
  • Nelson A. Izquierdo Pérez Morphophysiology Department, Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba.
  • Erlán Pereiro Parga Morphophysiology Department, Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba.
  • Yorkis Tamayo Escobar Morphophysiology Department, Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba.
Palabras clave: swine, cystercosis, stephanurosis, parasitism, pericarditis, sacrifice

Resumen

The causes  of    swine liver, kidney and heart condemnation in a slaughterhouse from the Meat Company in the province of Ciego de Avila, Cuba, were determined. The evaluation comprised 90 913 animals. The main causes of condemnation were the so called  milk spots  and cysticercus in the liver, parasitic lesions produced by  Stephanurus dentatus, and others in the kidneys, such as renal cysts, contamination and nephritis, and pericarditis.

Citas

ACUÑA, V.; CASTILLO, A.; PADILLA, R.; QUESADA, D.; ROBLES, V; SIBAJA, M. y OLIVEIRA, J.B. (2008). Diagnóstico y control de los parásitos gastrointestinales de cerdos en Costa Rica. Bol. Parasitología, 9, 2-4.

AGUILAR, F.; PADILLA, O. e IZQUIERDO, N. (2010). Manual de Anatomía Patológica Especial (2da Ed.). Universidad de Camagüey, Cuba.

FOSSE, J.; MAGRAS, C. y SEEGERS, H. (2007). Évaluation quantitative des risques biologiques pour le consommateur de viande de porc. Journees de la Recherche Porcine en France, 39, 207.

PASSOS PEQUEÑO, ANDRÉIA; MATEUS VARGAS, R. H.;
ALFARO ZÚÑIGA, C. E. y JIMÉNEZ LOAIZA, EMILY MARÍA (2011). Análisis de las causas más frecuentes de decomisos de vísceras en cerdos, en un matadero de Costa Rica y su implicación económica. Rev. Porcicultura Iberoam., 1 (3), 1-8.

MATEUS, RFV. (2010). Análisis de las causas más frecuentes de decomisos de vísceras (hígado, riñones, corazón) en cerdos, en un matadero del Valle Central de Costa Rica, durante el período del año 2007 al primer semestre del 2009 y su implicación económica. Bachelor thesis, Univ. Nacional de Costa Rica Heredia, Costa Rica. Retrieved on February 3, 2016, from http://uniciencia.ambientalex.info/infoCT/Anacaufredecviscermatcosricimpecomx.pdf.

MORENO, B. (2006). Higiene e inspección de carnes. Madrid.

RÍOS, D. y SOLÍS, J. (2010). Evaluación de la prevalencia de Stephanurus dentatus en cerdos faenados en el matadero PROCERSA, MunicipioTipitapa, en el período de enero a julio, 2010. Univ. Nac. Agraria, Fac. de Ciencia Animal, Dpto. de Vet., Mana-gua, Nicaragua.

WILSON, W. G. (2005). Wilson´s Practical Meat Inspection (7th ed.). England: Blackwell Publishing.
Publicado
2017-06-29
Sección
Salud Animal