Classification of Dairy Farms According to Intensification of Production Based on a New Management Model

  • Jorge Pereda Mouso Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba
  • Lino Curbelo Rodríguez Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba
  • Guillermo Pardo Cardoso Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba
  • Roberto Vázquez Montes de Oca Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba
  • Reynaldo Figueredo Calvo Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camaguey, Cuba
Palabras clave: classification, production areas, diversification, supplies, new management model

Resumen

This study took place between 2011 and 2015 in order to classify dairy farms according to the scope of production intensification, based on a new management model. The study lasted five years, and it covered 90 local farms in Jimaguayú-Camagüey, and comprised 450 cases. The information was collected through interviews to farmers in their working places. Production intensification indicators were chosen for classification. Principal Component Analysis was used, which resulted in three new dimensions: areas, diversity and supplies. Finally, the sample was classified by k means clustering analysis, depending on every dimension and production intensification. Concerning the areas, the mid and mid-high categories prevailed. The opposite was observed in diversification and supplies, where the two former engulfed most cases, with low and mid values for their indicators.

Citas

ACOSTA, Z. y GUEVARA, G. (2009). Caracterización y evaluación del impacto de la ganadería bovina en la cuenca del río San Pedro en Camagüey, Cuba. Rev Prod. Anim. 20, (1), 8-11.

ANAP (2015). Implementación de los objetivos de trabajo. La Habana, Cuba:Asociación Nacional de Agricultores Pequeños.

BLANCO, D.; SUÁREZ, J.; FUNES-MONZOTE, F.R.; BOILLAT, S.; MARTÍN,G.J. y FONTE, L. (2014). Procedimiento integral para contribuir a la transición de fincas agropecuarias a agro energéticas sostenibles en Cuba. Pastos y Forrajes, 37, (3), 284-290.

ESCOBAR, G. YBERDEGUÉ, J. (1990). Tipificación de sistemas de producción agrícolas. Santiago de Chile, Chile: Red Internacional de Metodología de Investigación de Sistemas de Producción RIMISP.

FUNES-MONZOTE, F. R. y ÁLVAREZ, A., (2000). Planilla para la captación de datos en unidades ganaderas. La Habana: Instituto de Investigaciones de Pastos y Forrajes.

FUNES-MONZOTE, F. R.; MONZOTE, M.; LANTINGA, E. YVANKEULEN, H (2009). Conversion of Specialized Dairy Farming Systems into Sustainable Mixed Farming Systems in Cuba. Environment, Development and Sustainability, 11 (4), 765-783.

FUNES-MONZOTE, F.R. y MONZOTE, M. (2008) Elaboración y utilización del compost en fincas agroecológicas. Abonos orgánicos. La Habana, Cuba: Asociación Cubana de Técnicos Agrícolas y Forestales, Instituto de Investigaciones de Pastos y Forrajes.

FUNES-MONZOTE, F.R. (2016). Integración agroecológica y soberanía energética. Avances de la Agroecología en Cuba. La Habana. Cuba: ICA.

FUNES-MONZOTE, F.R. (2008). Farming Like We’re Here to Stay. The Mixing Farming Alternative for Cuba. Disertación doctoral no publicada, Wageningen University, The Netherland.

GARCÍA, A. L.; MESA, M.R. y HERNÁNDEZ, M. (2014). Potencial forrajero de cuatro cultivares de Pennisetum purpureum en un suelo Pardo de Las Tunas. Pastos y Forrajes, 37(4), 413-419.

GUEVARA, G. (2004). Valoración de sistemas lecheros cooperativos de la cuenca Camagüey-Jimaguayú. Disertación doctoral no publicada, Centro de Estudios para el Desarrollo de la Producción Animal, Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad de Camagüey, Cuba.

HAIR, J.F.; ANDERSON, R.L.; TATHAM, R.L. y BLACK, W.C. (1999). Análisis multivariante.Madrid: Prentice Hall Iberia.

PCC (2011, 18 de abril). Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución.VI Congreso del PCC, Cuba.

LLANOS, E.; ASTIGARRAGA, L.; JACQUES, R. y PICASSO, V. (2013). Eficiencia energética en sistemas lecheros del Uruguay. Agrociencia Uruguay, 17 (2), 99-109.

MARTÍN, G. (2016). Potencialidades para el desarrollo sostenible de la agricultura cubana sobre bases agroecológicas. Conferencia presentada en el IV Convención Internacional Agrodesarrollo 2016,Matanzas, Cuba.

MARTÍNEZ, J.; TORRES, V.; JORDÁN, H.; GUEVARA, G. (2015).Clasificación de fincas lecheras pertenecientes a cooperativas de créditos y servicios. prod. anim., 27 (1), 30-33.

MARTÍNEZ, R.O.; VASALLO, J. y ORTEGA, E. (2013). Características de las variedades de Pennisetum Cuba CT-115, Cuba OM-22 y Cuba CT-169 obtenidos y liberados por el Instituto de Ciencia Animal de Cuba. Pastos, forrajes y otras plantas de interés para la ganadería. Ponencia presentada en el IV Congreso Internacional de Producción Animal Tropical, La Habana, Cuba.

MILERA, M.; MACHADO, R.; HERNÁNDEZ, M.; SÁNCHEZ, S; ALONSO, O.; MARTÍNEZ, J.; IGLESIAS, J.M. y GONZÁLEZ, Y. (2011). Sistema de pastoreo rotacional en gramíneas Andrés Voisin. Experiencia y aplicación de su obra en Cuba.Matanzas, Cuba: Sociedad Cubana de Producción y Utilización de los Pastos-Asociación Cubana de Producción Animal (ACPA)-Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey.

MOA (2014). Modelo de ordenamiento ambiental (MOA). Municipio Jimaguayú. Proyecto Bases Ambientales para la Sostenibilidad Alimentaria Local (BASAL), Jimaguayú, Camagüey.

MUÑOZ, D.; PONCE, M.; PEREDA, J.; MORGADO, C.; MUÑOZ, L.; MUÑOZ, D.; CRUZ, M. y RIVERO, L.E. (2013). Impacto de la generalización de la tecnología de control del marabú sin utilización de productos químicos en la Agricultura Suburbana de la Provincia Camagüey. Ponencia presentada en el IV Congreso Internacional de Producción Animal Tropical, La Habana, Cuba.

ORTIZ, R. y ALFARO, D. (2014). Intensificación sostenible de la agricultura en América Latina y el Caribe. Montpellier, Francia: Consorcio del CGIAR.

PARDO, G. yGUERRA, L. (2007). Empleo de las componentes principales en investigaciones biológicas. III. Aplicación en experimentos con animales. Rev. prod. anim., 19 (1), 67-72.

REYES, L.; CAMACHO, T. y GUEVARA, F. (2013). Rastrojos: manejo, uso y mercado en el centro y sur de México. Aguascalientes, México: Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias.

SALMÓN, Y.; FUNES-MONZOTE, F.R. y MARTÍN, O. (2012). Evaluación de los componentes de la biodiversidad en la finca agroecológica “Las Palmitas” del municipio Las Tunas. Pastos y Forrajes, 35 (3), 321-332.

SEGURA, E.O. y TORRE, V. (2014). Criterios de comparación robustos en la clasificación y tipificación según el Modelo Estadístico de Medición de Impactos en un estudio de caso en Pastaza, Ecuador. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48(4),
329-333.

SUÁREZ, J.J. (2007). Producción orgánica integrada en un sistema agroecológico de una hectárea. Ocho años de trabajo. Memorias SIGA 2007. II Simposio Internacional de Ganadería Agroecológica.
Instituto de investigaciones de Pastos y Forrajes.

SUSET, A.; MIRANDA, T; MACHADO, H. GONZÁLEZ, E. y NICADO, O. (2013). El municipio como escenario protagónico de las actuales transformaciones agropecuarias en Cuba. Pastos y Forrajes, 36 (1), 116-122.

TORO, M.P. (2011). Análisis técnico, económico y social del sistema ovino lechero ecológico en Castilla la mancha: eficiencia y sustentabilidad. Disertación doctoral no publicada, Universidad de Córdoba, España.

VALDÉS, L. R.; ÁLVAREZ, A.; YAÑEZ, S.; RUÍZ, R.;BAÑOS, R. y MORGAN, H.O. (2013). Procedimiento para estimar la carga en unidades y fincas ganaderas.La Habana, Cuba: Instituto de Investigaciones de Pastos y Forrajes-Ministerio de la Agricultura.

ZEBALLOS, O. (2016). Sustentabilidad, desarrollos sustentables e indicadores de sustentabilidad para agroecosistemas. Postgrado Scientiarvm, 2 (1), 37-41.
Publicado
2018-01-18
Sección
Manejo y Alimentación