Capacities for Sustainable Production of Beef in Eastern Cuba

  • Yordanis Nuviola Pérez Jorge Dimitrov Institute for Agricultural Research, Bayamo, Granma, Cuba
  • Diocles Benítez Giménez Jorge Dimitrov Institute for Agricultural Research, Bayamo, Granma, Cuba
  • María Viamontes Jorge Dimitrov Institute for Agricultural Research, Bayamo, Granma, Cuba
  • Alina Ramírez Sánchez Jorge Dimitrov Institute for Agricultural Research, Bayamo, Granma, Cuba
  • Yanet Ricardo Olivé Jorge Dimitrov Institute for Agricultural Research, Bayamo, Granma, Cuba
Palabras clave: beef breeds, fattening, efficiency, productivity

Resumen

Alternatives for calf and cattle fattening were validated, and capacities for beef production in grazing conditions were improved in the eastern part of Cuba. The reproductive behaviors of female Charolais, Creole and Zebu were evaluated for artificial insemination, along with the population data from the cattle fattening units. The herds from those breeds showed higher productivity, especially Charolais, which was higher than the other two. Only thirtysix percent of overall beef production is generated during the fattening stage; 43 % of weight achieved during fattening is produced in the calves, during reproduction. When fattening was started in the late rainy season, or early dry season, the final weights were significantly higher than the starting weights of animals that initiated fattening sometime else in the year. This can be linked to the relative contribution made by the concentrate supplement administered in the first months of fattening, around 30 % of the animal ingestion capacity, with effects on food conversion, and mitigating declines in availability and the quality of pasture in that period. If efficient exploitation capacities are created for these breeds, greater beef yields may be achieved, which will have a positive effect on cattle recovery in Cuba.

Descargas

La descarga de datos todavía no está disponible.

Citas

ALFONSO, A.; IGLESIAS, J.; HERNÁNDEZ, C. A.; HERNÁNDEZ, I.; y DUQUEZNE. P. (1990). Producción de carne a base de pastoreo combinado de gramíneas y leguminosas. Pastos y Forrajes, 13 (2), 179-187.

BENÍTEZ, D.; ROMERO, A.; RAMÍREZ SÁNCHEZ, ALINA; DÍAZ VILADEVAL, MARGARITA; GUEVARA, O. y GUERRA, J. R. (2004). Programa para el desarrollo sostenible y diversificado de la producción ganadera de la finca integral “La Victoria”. Informe de resultados. Bayamo, Cuba: Ministerio de la Agricultura.

BENÍTEZ, D.; RICARDO, Y.; VIAMONTES, M. I.; ROMERO, A.; GUEVARA, O.; TORRES, V.; MIRANDA, M.; GUERRA, J. y OLIVERA, C. (2009a). Alternativas tecnológicas para la hembra vacuna de reemplazo en el Valle del Cauto. Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 43 (4), 361-368.

BENÍTEZ, D.; RICARDO, Y.; ROMERO, A.; GUEVARA, O.; TORRES, V.; RAMÍREZ, A.; PÉREZ, B.; MiraNda, M.; GUERRA, J. y C. OLIVERA, C. (2009b). Alternativas para la producción sostenible de carne vacuna en el Valle. Revista Cubana de Ciencias Agrícolas, 43 (4), 369-377.

PEDROSO, R y SOLLER, FELICIA (1997). Tecnologías para la regulación del ciclo estral la superovulación y el diagnóstico precoz de la gestación en el ganado bovino. Revisión bibliográfica. Rev. Cub. Reprod. Anim., 23 (1), 1-22.

PEDROSO, R y SOLLER, FELICIA (1998). Métodos biotécnicos, estrategia de nutrición y manejo reproductivo para mejorar la fertilidad postparto de la vaca en clima tropical. Rev. Cub. Reprod. Anim., 24 (1), 1-19.

RAY, J. (2000). Sistema de pastoreo racional para la producción de leche con bajos insumos en suelo vertisol. Tesis de Doctorado en Ciencias Veterinarias, UAH, ICA, La Habana, Cuba.

SANTIAGO, O. (1989). Desarrollo y situación actual del programa de la cría en Cuba. Informe I Reunión Nacional de cría, Ministerio de la Agricultura, Ciudad Habana, Cuba.

VALDÉS, G. y SENRA, A. (1999). Producción de carne bovina bajo condiciones de pastoreo en Cuba. Rev. Cubana de Cienc. Agric., 33, 1-12.
Publicado
2018-01-24
Cómo citar
Nuviola Pérez, Y., Benítez Giménez, D., Viamontes, M., Ramírez Sánchez, A., & Ricardo Olivé, Y. (2018). Capacities for Sustainable Production of Beef in Eastern Cuba. Revista De Producción Animal, 27(3), 19-23. Recuperado a partir de https://revistas.reduc.edu.cu, revistas.reduc.edu.cu/index.php/rpa/article/view/2243
Sección
Manejo y Alimentación