Rabbit Nutrition with Tropical Foliage and Sugar Cane.
Resumen
The behavior of productive indicators was assessed in 45 growing Cuban Brown rabbits (498 g average mean weight), fed with tropical foliage and sugar cane stems. A completely random design was used, with three treatments and 15 repetitions: foliage of Teramnus labialis+sugar cane stem; foliage of Ipomoea batata+sugar cane stem; and foliage of Phyla nodiflora+sugar cane stem. The highest consumption of fresh foliage was observed in Ipomoea ba-tata (269 g) and Teramnus labialis (205 g). Animal variants Phyla nodiflora+sugar cane had a basic consumption of sugar cane (144.87 g). The Teramnus labialis-sugar cane alternative produced the highest consumption levels of raw protein (9.32 g) and digestible energy (0.79 MJ). Live weight gains were observed between 10.46 and 16.96 g/d, and feed conversion between 4.06 and 5.23, similar in both indicators for Teramnus labialis-sugar cane and Ipomoea batata-sugar cane. Live weight gain was extremely low in the Phyla nodiflora-sugar cane variant, with the highest values observed for feed conversion. Teramnus labialis-sugar cane and Ipomoea batata-sugar cane may be used by rab-bit breeders with lands for tropical foliage, and sugar cane in Cuba. The opposite was observed for P hyla nodiflora-sugar cane, which turned out little attractive for rabbit fattening.Descargas
Citas
BAUTISTA, E. O.; RAMOS, M. T. y BARUETA, D. E. (2002). La harina de hojas y semillas de amaranto (Amaranthus spp) como ingrediente en dieta para conejos en crecimiento y engorde. El prensado de alimentos para conejos. II Congreso de cunicultura
de las América, La Habana, Cuba.
DUNCAN, D. B. (1955). Múltiple Range and Multipe F Test. Biometrics, 11, 1.
ENSMINGER, M. E.; OLDFIELD, J. E. y HEINEMANN, W. W. (1990). Feeds Nutrition (2nd Ed.). California. U.S.A.
FUNDORA, O. (2006). Uso de la caña de azúcar en la alimentación de los bovinos. Una estrategia para la alimentación del ganado en el trópico. San José de las Lajas, Cuba: EDICA.
GONZÁLEZ, G. (1996). Diseño de programas alimenticios para conejos: aspectos teóricos y formulación práctica. Rev. Cunicultura, 4, 15.
HERRERA, R. S. (1980). Análisis químico del pasto. Metodología para las tablas de su composición. Instituto de Ciencia Animal. San José de las Lajas, Cuba: EDICA.
LA O, A. L.; RIERA, M. C. y VALDIVIE, M. (2005). Memorias del 1er Congreso Internacional de Producción Animal, La Habana, Cuba.
LEBAS, F. (2004). Reflections on Rabbit Nutrition with a Special Emphasis on Feed Ingredients Utilization. 8th WRC - Feeding and Nutrition-Main Paper.
NIEVES, D.; MAURERA, R.; TERÁN, O. y GONZÁLEZ, C. (2002). Inclusión de matarratón (Gliricidia sepium) en dietas para conejos. V Congreso de Ciencia y Tecnología, Guanare, Venezuela.
PÉREZ, M. (2007). El huevo mucho más que un alimento. Memorias del Seminario Internacional de nutri-ción del huevo, La Habana, Cuba.
PÉREZ, R. (2002). La alimentación del conejo con caña de azúcar. 2do Congreso de cunicultura de Las América, La Habana, Cuba.
VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B y LEWIS, B. A. (1991). Methods for Dietary Fibre, Neutral Deter-gent Fiber and onstarch Polysaccharides in Rela-tion to Animal Nutrition. J. Dairy Sci., 74, 35-83.
VÁZQUEZ, A. (2002). El prensado de alimentos para conejos. II Congreso de cunicultura de las América, La Habana, Cuba.
Los autores de los artículos publicados en RPA retienen los derechos de autor de su trabajo, de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo, así como a compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la RPA o cualquier parte de aquel siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha), pero están de acuerdo en que la revista publique los trabajos bajo una licencia Creative Commons.
Licencia Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)