Nutritional Management During Gestation and Lactation on an Integrated Swine Farm. Case study

  • Jorge Estévez Alfayate Faculty of Agricultural Sciences, Ignacio Agramonte Loynaz University of Camagüey, Cuba
Palabras clave: nutrition, pigs, simulation

Resumen

On the Rescate de Sanguily swine farm, of the Swine Company of Camagüey, whose purpose is to prefatten pigs for fattening agreements with farmers, the nutrition of breeding sows and the feasibility of using alternative rations or nonconventional products for nutrition were partially assessed during gestation and lactation. The protein and energy values were higher than the requirements set up for these categories. Replacement of commercial feed by two types of feeds was simulated with the use on nonconventional raw materials during pig gestation and lactation. The goal was to assess the possibility to cut down on the costs of nutrition, close the gap between the requirements and nutrient contribution (CP and DE), and convenience of its inclusion of roughages on the breeder´s diet. A comparison of the costs per ton of feedstuffs showed a difference toward nonconventional products, which may offer some selection criteria to farmers, provided that they are willing to implement diversifying strategies on their farms, or sign agreements with farms seeking profits for the two entities.

Descargas

La descarga de datos todavía no está disponible.

Citas

INRA-ITCF .(2000). AmiPig, Ileal Standarised Digestibility of Amino Acids in Feedstuffs for Pigs. AFZ-Ajinomoto Eurolysine-Aventis Animal Nutrition-INRA-ITCF. Retrieved on May 15, 2016, from sde http://www.feedbase.com/downloads/amipeng.pdf.

ARGENTI, P, y ESPINOZA, F.(1999). Alimentación alternativa para cerdos. Maracay, Venezuela: FONAIAP. Retrieved on May 15, 2006, from http://www.fonaiap.gov.ve/publica/divulga/fd61/alimen.html.

BANCO CENTRAL DE CUBA (2015, enero). Información Económica. Boletín informativo diario, 18 (4 353). RNPS 2330. La Habana, Cuba: Centro de Información Bancaria y Económica. Retrieved on May 15, 2006, from http://www.bc.gob.cu/espanol/boletines.asp.

CAMPAGNA, D. (2005). Aprovechamiento de pasturas por cerdos en la etapa de crecimiento-terminación. IIIº Encuentro Latinoamericano de Especialistas en Sistemas de Producción Porcina a Campo, Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Rosario, GIDESPORC, Argentina. Retrieved on May 15, 2006 from www.produccion-animal.com.ar.

CAPDEVILA, J, (2006). Alimentación de cerdas lactantes I. Retrieved on April 10, 2015, from http://www.3tres3.com.

CARRIÓN, D. Y MEDEL, P. (2001). Interacción nutrición reproducción en ganado porcino. XVII Curso de Especialización FEDNA. Retrieved on April, 2015, from http://www.ucv.ve/fileadmin/user_upload/facultad_agronomia/Nutrici%C3%B3n-Reproducci%C3%B3n_en_Porcinos.pdf.

CUÉLLAR, P. (1998). Alimentación no convencional de cerdos mediante la utilización de recursos disponibles. Cali, Colombia: Fundación CIPAV. Retrieved on April, 2015, from http://www. cipav. org. co/cipav/research/livestock/piedad.html.

FEDNA (2003). Normas para la formulación de piensos compuestos. España: Ed. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal, Universidad Politécnica de Madrid. Retrieved on April 10, 2015, from http://www.fundacionfedna.org/normas_fedna_formulacion_piensos.

FEDNA (2006). Necesidades nutricionales para ganado porcino. España: Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal, Universidad Politécnica de Madrid. Retrieved on April 25, 2015, from http://www.fundacionfedna.org/sites/default/files/Normas%20PORCINO_2006rev.pdf.

GARCÍA-CONTRERAS, A. C.; DE LOERA, Y. G.; YAGÜE, A. P.; GUEVARA, J. y GARCÍA, C. (2012). Alimentación práctica del cerdo. Revista Complutense de Ciencias Veterinarias, 6 (1), 21-50. Retrieved on January 2, 2015, from http://dx.doi.org/10,5209/rev.

GOÑI, D.; BÁRTOLI, F.; CÁCERES, G. y GIANFELICCI, M. (2008). Nutrición de la cerda durante la gestación. Retrieved on October 12, 2014, from http://www.porcinocultura.com/artículos/nutricion-porcina.

GONZÁLEZ, C. (2007). Alimentación alternativa de cerdos en Venezuela. Conferencia en Instituto de Producción Animal, Facultad de Agronomía, Universidad Central de Venezuela, El Limón, Maracay, Venezuela.

GREYNER, LAURA (2010). Alimentación de Cerdas Reproductoras y Nulíparas. Tecnología porcina VII. Portal Universo Porcino. Retrieved on October 12, 2014, from http://www.universoporcino.com/articulo/nutricion_porcina_12-2010_alimentacion_de_cerdas_reproductoras_y_nuliparas.html.

HARTOG, L. Y SMITS, C. (2005). Estrategias de alimentación y manejo para alcanzar la uniformidad y calidad deseadas en porcino. XXI Curso de Especialización FEDNA. Retrieved on October 12, 2014, from http://fundacionfedna.org/sites/default/files/05CAP_XIII.pdf.

LE BELLEGO, L.; NOBLET, J. y VAN MILGEN, J. (2001). Effets de l'exposition au chaud et de la réduction du taux de protéines de l'aliment sur les performances du porc en croissance. Journées de la Recherche Porcine en France, 33, 189-195. Retrieved on October 12, 2014, from http://www.journees-recherche-porcine.com/texte/index.htm.

LON WO, E. (1995). Alimentación no convencional para las aves en el trópico. XIV Congreso Latinoamericano de Avicultura, Santiago, Chile.

LOW, A. G. (1985). Recent Advances in Animal Nutrition. London: Butterworths.

MAROTTA, E. y LAGRECA, L. (2003). Determinación del requerimiento energético de la cerda reproductora mantenida a campo en base al clima y la etología. Analecta veterinaria, 23 (2), 28-35.

MARTÍNEZ, R. (2008). Aspectos prácticos de la alimentación de las cerdas lactantes. Retrieved on January 23, 2015, from http://www.porcicultura.com/porcicultura/home/articulos-interior.asp?cve_art=127.

MINAGRI (2008). Alimentación. En Manual de procedimientos técnicos para la crianza porcina (Capítulo 7). Ciudad de La Habana: CIMA.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL (NRC) (1988). Nutrient Requirements of Swine. Washington, D. C.: National Academy Press.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL (NRC) (1998). Nutrient Requirements of Swine. Washington, D.C.: National Academy Press.

NOBLET, J. y LE GOFF, G. (2001). Effect of Dietary Fibre on the Energy Value of Feeds for Pigs. 28 (1) Feed Sci. Tech., 90 (1-2), 35-52. Retrieved on April 25, 2015, from: http://www.animalfeedscience.com/article/S0377-8401%2801%2900195-X/fulltext.

NOBLET, J.; LE BELLEGO, L.; VAN MILGEN, J. Y DUBOIS, S. (2001). Effects of Reduced Dietary Protein Level and Fat Addition on Heat Production and Nitrogen and Energy Balance in Growing Pigs. Animal Research, 50 (3), 227-238. Retrieved on April 25, 2015, from http://animres.edpsciences.org/articles/animres/pdf/2001/03/noblet.pdf

QUILES, A. Y HEVIA, M. (2003). Últimas tendencias en la alimentación de cerdas durante la lactación: Recomendaciones prácticas. Murcia, España: Departamento de Producción Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de Murcia, Campus de Espinardo.

ROSTAGNO, H. S. (2005). Tablas Brasileñas para aves y cerdos: composición de alimentos y requerimientos nutricionales. Brasil: Departamento de Zootecnia, Universidad Federal de Visoza. Retrieved on April 10, 2015, from http://www.worldcat.org/title/tablas-brasilenas-para-aves-y-cerdos-composicion-de-alimentos-y-requerimientos-nutricionales/oclc/663973330.

ROPPA, L. (2000). La nutrición y la alimentación de las hembras reproductoras. Congreso Mercosur de Producción Porcina, Buenos Aires, Argentina. Retrieved on April 25, 2015, fromhttps://www.bdpa.cnptia.embrapa.br/busca?b=ad&id=438151&biblioteca=vaziobusca=autoria:%22CONGRESO%20MERCOSUR%20DE%20PRODUCCION%20PORCINA,%202000,%20Buenos%20Aires,%20Argentina.%22qFacets=autoria:%22CONGRESO%20MERCOSUR%20DE%20PRODUCCION%20PORCINA,%202000,%20Buenos%20Aires,%20Argentina.%22&sort=&paginacao=t&paginaAtual=1.

SAVÓN, L. (2006). Alimentación no convencional de especies monogástricas: utilización de alimentos altos en fibra. VIII Encuentro de Nutrición y Producción de Animales Monogástricos, 2 y 3 mayo. Retrieved on April 25, 2015, from http://avpa.ula.ve/eventos/viii_encuentro_monogastricos/curso_alimentacion_no_convencional/conferencia4.pdf.

SAVÓN, LOURDES E IDANIA, S. (2007). Factores antinutricionales en recursos alimentarios tropicales para especies monogástricas. IX Encuentro de Nutrición y Producción en Animales Monogástricos, Montevideo, Uruguay.

TOLLARDONA, D. (2008). Nuevas consideraciones nutricionales en porcino. Retrieved on December 8, 2014, from http://www.Porcicultura.com/Artículos13.htm.

TROILLET, J. C. (2005). Productividad numérica de la cerda, factores y componentes que la afectan. Producción Porcina, [online], Retrieved on January 15, 2015, fromhttp://www,produccion-animal,com,ar,

UNIVERSO PORCINO (2015). Nutrición Porcina, Alimentación del cerdo. Retrieved on March 15, 2015, fromhttp://www.universoporcino.com/articulos/nutricion_porcina_04-03-2015_alimentacion_del_cerdo.html.

VAN MILGEN, J. (2003). La energía en la nutrición de los cerdos en crecimiento: el animal, la dieta y el medio de producción. Saint-Gilles, France: Unité Mixte de Recherches sur le Veau et le Porc Institut National de la Recherche Agronomique.

VAREL, V. H. AND POND, W. G. (1985). Enumeration and Activity of Cellulolytic Bacteria from Gestating Swine Fed Various Levels of Dietary Fiber.
Appl. Envirom. Microbiol., 49, 858-862. Retrieved on March 15, 2015, from http://aem.asm.org/content/49/4/858.full.pdf+html
Publicado
2018-01-30
Cómo citar
Estévez Alfayate, J. (2018). Nutritional Management During Gestation and Lactation on an Integrated Swine Farm. Case study. Revista De Producción Animal, 28(2-3), 1-10. Recuperado a partir de https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/rpa/article/view/2251
Sección
Manejo y Alimentación